Tisk

Vinohrady a víno

Vinaříme převážně na vinicích v Kobylí, ale díky tomu, že jeden ze synů se usadil na Čejči a přikoupil tam vinice, můžete ochutnat vína jak z podoblasti Velkopavlovické tak i Slovácké.

V Kobylských vinicích pěstujeme tradiční odrůdy jako Ryzlink vlašský, Rulandské bílá a šedé či Tramín a z červených Svatovavřinecké, Rulandské modré. Jelikož si nová doba žádá své a nechtěli jsme zůstat pozadu, začali jsme vysazovat nové odrůdy a tak již můžete u nás ochutnat Alibernet, Cerason, Cabernet Cortis nebo cuvée Garden Blanche, které se skládá z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenere. V bílých odrůdách jsme se zaměřili převážně na interspecifické odrůdy PIWI a tak jsme vysadili jako Hibernal, Cabernet Blanc, Savilon, Erilon, Solaris.

Vinice na Čejči nám rozšiřují sortiment o Chardonnay, Sauvignon, Müller Thurgau, Veltlínské zelené a z červených Modrý Portugal a Zweigeltrebe.

Jak se říká, víno se dělá ve vinici, tak dbáme na redukci násady, provádění zelených prací a díky tomu získáváme pravidelně přívlastková vína. Víno děláme jen klasickými metodami bez řízení kvašení a starou metodou - mícháním na vinných kalech, dosahujeme krásných buketních vín. Vína se snažíme prezentovat hned jako mladá a svěží a to nejlíp jak se říká prodejem ze dvora. Proto každého rádi uvítáme u nás ve sklípku, kde můžete ochutnat vína přímo ze sudu a sám si vybrat to, co mu chutná. Tato vína jsou přírodní nefiltrovaná a jak my říkáme neočesaná. Pokud nějaké víno má ten potenciál, aby zrálo a nestihne se vypít, leží pak dva roky v uzavřené nádobě a po dvou letech se teprve rozhodne, jestli lze to víno považovat za archivní a jde do lahve. S novýma odrůdama, hlavně Cerason, jsme pořídili několik barikových sudů necháváme jej ležet minimálně rok na sudu.

Proto si u nás vybere jak milovník mladých vín, tak i příznivce archivních vzorečků.

Tož Na zdraví.